Start-eindpunt!

Van harte welkom in onze hoteltuin!

Onze verrassende tuin van bijna 18 hectare bestaat uit verschillende gebieden, elk met zijn eigen kenmerkende plantensoorten. Het hotel beschikt zelf over kippen, varkens en bijen, maar als u goed kijkt kunt u ook hazen, kikkers en verschillende soorten vogels spotten.

Van januari tot en met december, er is altijd iets te zien in de tuin! Elk seizoen heeft zijn eigen charme, zo ook hier. Het is dus zeker de moeite waard om op een ander moment in het jaar deze wandeling nog eens te maken!

Volg de pijlen op de paaltjes om de route te volgen. Door op de pijl onderin uw scherm naar de volgende pagina te gaan, wordt u automatisch door onze tuin begeleidt. Dit doet u telkens als u een paaltje aantreft waarop een QR-code staat vermeld. De titels van de pagina op uw telefoon corresponderen met de titels op de paaltjes.

Wij wensen u veel plezier tijdens uw wandeling!

De oude eikenlaan

Op dit moment bevindt u zich op de oude eikenlaan. Deze oude eikenlaan is al sinds 1898 te zien op de kaarten. De oude eikenlaan heeft zijn naam te danken aan de eikenbomen. Als u omhoog kijkt in deze bomen, ziet u lampionnen hangen. ’s Avonds fonkelen hier dus niet enkel de sterren in de lucht, maar schitteren ook deze lichtjes in de eiken. Hoe veel lampionnen zie jij schitteren?

Het hazelaarpaadje

Langs dit slingerende paadje treft u veel hazelaars en stinzenplanten. Stinzenplanten beginnen al heel vroeg in het voorjaar met bloeien. Deze prachtige bloeiende planten zijn in al sinds de 16e eeuw in Nederland. De stinzenplant is een gangbare benaming voor een grote groep planten. Denk bijvoorbeeld aan narcissen, krokussen, sneeuwklokjes en de bosaardbei. Benieuwd naar waar de naam “stinzen” oorspronkelijk vandaan komt? Klik dan op de afbeelding hieronder en kom erachter!

Een ander bijzonder gewas op dit paadje is de Hazelaar. De hazelaar is een bekende wilde plant die al in januari bloeit. De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot. Moet je wel even geduld voor hebben, de hazelaar geeft pas vrucht na een jaar of 7 à 10.

Dit paadje is tevens een favoriet plekje voor merels, die het heerlijk vinden om beschut tussen de struiken de gevallen bladeren om te spitten naar eiwitrijke snacks zoals wormen en insecten. Op die manier helpt de merel tegelijkertijd met het luchtig houden van de bodem!

Hoeveel verschillende planten en bomen-soorten tel jij langs het pad?

De oorsprong van de naam "Stinzen"

Uit eigen tuin

Als u om u heen kijkt, ziet u aan de linkerkant onze moestuin en aan de rechterkant de boomgaard. Allebei een prachtige plek waar wij een ruim assortiment aan fruit, bloemen en kruiden kweken. De kruiden worden niet alleen gebruikt in de keuken, maar zijn ook een plek voor bijen, vlinders en andere insecten. Onze koks kunt u dagelijks vinden in de moestuin en de boomgaard om de lekkerste gerechten op uw bord te toveren. Samen met het tuinteam beslissen zij wat er geteeld wordt. Het tuinteam zorgt er vervolgens voor dat de moestuin oogt klaar is voor de keuken. In de toekomst hopen we dat we van onze appelbomen ook de allerlekkerste appelmoes kunnen maken.

Geef uw ogen de kost in deze prachtige tuin en geniet van Valk versheid op uw bord!

Benieuwd naar hoe wij onze fruit, kruiden en bloemen duurzaam laten groeien? Lees dan meer door op de afbeelding te klikken.

Duurzaam verbouwen

Plas-drasgebied

U kijkt hier uit op ons plas-drasgebied, dat een zeer wisselend waterpeil heeft. De bodem is op dit specifieke stuk grond altijd al drassig geweest. Tot zo’n 200 jaar geleden was hier een natuurlijke waterplas, omringd door natte heidegrond. De rest van het terrein is vooral heide geweest. Het is dus goed mogelijk dat deze plas destijds als een natuurlijke drinkwaterplas voor en door dieren is gebruikt, onder andere door schapenherders.

Om deze waterplaats mooi in te laten passen in het huidige ontwerp is gekozen voor een plas met een wisselend waterpeil. De waterpartij aan de linkerkant zorgt ervoor dat de waterstand op peil blijft. Deze ijzerfontein zuivert het water door haar lage stroombed, waar het ijzerhoudende water overheen stroomt, en de ijzerdeeltjes afzet op de kalkrijke bodem. Daarnaast reinigen de vele water- en oeverplanten het water ook sterk. Vooral de gele lis is een super-reiniger!

Bijzondere gasten

Welkom bij onze dierenweide! U betreed nu de woonplaats van onze bijzondere gasten. Hier lopen onze hoteldieren heerlijk te wroeten, te grazen en te scharrelen.

In de eerst weide komt u onze kippen tegen. Ze lopen bijna de hele dag buiten (tussen 10.00 en 22.00 uur) en scharrelen daar ook naar insecten, wormen en lekkere jonge plantjes. In de avond slapen de kippen in de kippencaravan. De caravan is helemaal zelfvoorzienend qua elektriciteit door de zonnepanelen op het dak. Het water uit de dakgoot wordt opgevangen in de watertank naast de kippencaravan. De eieren van onze dames kunt u iedere ochtend terugvinden op het ontbijtbuffet. Wilt u ook thuis kunnen genieten van een vers scharreleitje? U kunt ze bij de receptie kopen in een doosje van 6 of 10 stuks.

In de tweede weide houden wij vier Bonte Bentheimer varkens. We hebben drie mannetjes en één vrouwtje. De mannetjes worden beren genoemd en de vrouwtjes zeugen. In deze natuurlijke weide ontbreekt het onze varkens aan niks; Ze hebben alle ruimte om vrij te wroeten, hoogteverschillen, bomen en borstels om tegenaan te schuren en een lekkere modderpoel om ’s zomers af te koelen. Af en toe staan de varkens in de weide achter de bijenstal. Zo geven grond de tijd om weer tot rust te komen.

Heeft u toevallig ook bijen zien rond zoemen tijden uw wandeling? Dat komt door onze bijenstal, gelegen naast de varkensweide.  In deze stal wonen honingbijen. Ze vliegen over ons hele terrein op zoek naar stuifmeel en nectar. Onze bloemenweides zijn een goede bron van voedsel voor ze. Onze imker woont in de buurt en zorgt goed voor ze. Wij voorzien de bijen van voedsel en als tegenprestatie ontvangen wij een deel van de honing. U vindt deze honing terug bij ons ontbijtbuffet en u ontvangt een potje honing bij een overnachting in één van onze eco kamer!

Benieuwd naar hoe honing nou eigenlijk gemaakt wordt? Klik op het plaatje en kom erachter!

Het elzenpaadje

Langs dit paadje vindt u enkele elzen. De els is een zeer snel groeiende boom die vooral voorkomt op natte gronden. Hij kan er goed tegen om in het water te staan. Hij groeit dan ook makkelijk langs slootkanten.

In dit bosje heeft u grote kans om een roofvogel te spotten. De buizerd is hier een zeer frequente gast. Hij wordt vaak achternagezeten door eksters, kijk maar eens goed om u heen. In de wilde begroeiing bevinden zich schuilplaatsen voor veel dieren zoals konijnen, hazen, egels, padden en kikkers. De begroeiing hier is wat wilder. U treft er de brandnetel, zevenblad, braam, Europese berenklauw en zevenblad. Veel mensen noemen dit onkruid. Wij zijn het daar alleen niet mee eens, want ze zijn allemaal eetbaar en beschikken zelfs over geneeskrachtige eigenschappen!

De bloemenweides

Voor u ziet u één van onze grootste bloemenweides!

Deze zijn ingezaaid met verschillende soorten bloemenmengels. Deze weides bloeien van de vroege lente tot aan de herfst, en bevatten veel voedsel voor allerlei insecten. Zo halen veel bijen hun voedsel uit onder andere onze bloemenweides. Daarnaast vormen de bloemenweides een goede schuilplaats voor andere beesten zoals muizen en hazen. Ook verschillende vogels pikken graag een graantje mee; zo is er elke herfst, als de uitgebloeide bloemen hun zaad hebben gevormd, een grote groep putters die zich tegoed doet aan de kaardenbollen. De bloemkleur van de kaardenbollen is lila. Hoeveel kaardenbollen kan jij vinden?

Aan het eind van de herfst en het begin van de winter worden de weides helemaal gemaaid en wordt al het snoeiafval afgehaald. Hierdoor lijken de bloemenweides in deze periode wat kaal, maar alleen op deze manier kan de bloemenweide in het voorjaar weer opnieuw tot bloei komen!

Hotelvijver

In de vijvers groeien diverse waterplanten zoals de gele lis, lisdodde en riet. Als u heel erg veel geluk heeft dan is de ijsvogel zichtbaar. Hij vliegt regelmatig door onze tuin, maar is lastig te spotten. Ziet u een blauwe flits voorbijkomen in uw ooghoek? Dan heeft u hem gezien. Een prachtig moment!

De bomen en struiken rondom de vijvers stellen de vogels erg op prijs. Zo zal u diverse rode en gele wilgen tegen komen langs de randen van de vijver. Deze karakteristieke bomen zijn veel te vinden langs sloten en waterkanten. Ze bieden beschutting en dienen als uitvalsbasis voor de vogels bij het vissen. Ze zitten dan vaak stil op een laaghangende tak boven het water te loeren naar visjes. Ook zwemmen er meerkoeten, waterhoentjes en eenden door de sloten en vijvers. Hoeveel eenden tel jij?

De hotelvijver is niet alleen de thuisbasis van de vogels en eenden, maar hebben ook een duurzame functie. Benieuwd? Lees meer door op de afbeelding te klikken.

Geen waterverspilling!

Het bosleven

In dit kleine bos is er ruimte voor verschillende soorten bomen. De bomen die je hier het meest ziet staan herken je al van ver door hun witte bast, de berk. Ook de wilg en de vogelkers zijn in dit bos te vinden.

Daarnaast kunt u ook diverse soorten vogels en dieren spotten. De groene specht is veel te vinden in dit bos. Hij is een beetje schuw en vliegt graag van boom naar boom. Daardoor voelt de groene specht zich op zijn gemak. Wie weet heb jij wel het geluk dat je hem ziet of hoort “lachen”!

Het bos is niet alleen de woonplaats voor de specht, maar ook voor andere kleine diersoorten zoals de muis, de egel, de eekhoorn en de haas. Zij schuilen zich achter het hout wat we verzagen en op stapelen tot een kleine houtwal in het bos. Dit biedt een handige schuilplaats en voedsel voor verschillende soorten dieren en insecten.

Hoeveel verschillende dier en-vogelsoorten spot jij?

Start-eindpunt!
Het hazelaarpaadje
Uit eigen tuin
Plas-drasgebied
Bijzondere gasten
Het elzenpaadje
De bloemenweides
Hotelvijver
Het bosleven