Welkom!

Van harte welkom in onze hoteltuin!

Onze verrassende tuin van bijna 18 hectare bestaat uit verschillende gebieden, elk met zijn eigen kenmerkende plantensoorten. Daarnaast zijn er ook verschillende dieren te vinden; zoals onze eigen dieren, maar ook wilde dieren. Het hotel beschikt zelf over kippen, varkens en bijen, maar als u goed kijkt kunt u ook hazen, kikkers en verschillende soorten vogels spotten.

Van januari tot en met december, er is altijd iets te zien in de tuin! Elk seizoen heeft zijn eigen charme, zo ook hier. Het is dus zeker de moeite waard om op een ander moment in het jaar deze wandeling nog eens te maken!

Uw hond is ook van harte welkom in onze tuin, mits uw hond is aangelijnd. Om de tuin een aangename en schone plek te laten blijven, zijn er hondenpoepzakjes beschikbaar bij zowel de boomgaard als de ingang van het bos.

Wij willen u vriendelijk vragen de bloemenweides niet te betreden. Hier groeien namelijk kwetsbare soorten en hier schuilen wilde dieren. Ook hen willen wij graag een prettige leefomgeving bieden.

Wij wensen u veel plezier tijdens uw wandeling in onze tuin!

De eikenlaan

U bevindt zich nu op een oude eikenlaan. Deze oude eikenlaan is sinds 1898 zelfs al te zien op de kaarten. Vroeger diende deze eikenlaan als zichtlaan, die de rand van het bos, weide- en het akkerland markeerde. Tot op de dag van vandaag hebben wij deze laan kunnen behouden en splitst deze eikenlaan onze parkeerplaats mooi in tweeën.

Als u omhoog kijkt in deze bomen, ziet u lampionnen hangen. ’s Avonds fonkelen hier dus niet enkel de sterren in de lucht, maar schitteren ook deze lichtjes in de eiken. Hoe veel lampionnen zie jij schitteren?

Ondanks deze eiken hebben wij hier geen overlast van de eikenprocessierups. Wilt u weten hoe? Klik op de foto voor meer informatie.

Stinzenplanten

Stinzenplanten beginnen al heel vroeg in het voorjaar met bloeien. Deze prachtige bloeiende planten zijn in al sinds de 16e eeuw in Nederland, maar werden toen voornamelijk rondom kastelen en landgoederen geplant. Inmiddels zijn deze planten ingeburgerd en vinden wij deze op diverse plaatsten terug.

In deze stinzenweide groeien op verschillende plekken onder andere krokussen, bosaardbeien, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen. Ook de minder bekende soorten als hondstand, holwortel,  daslook en fluitenkruid zijn hier te vinden. Sommige soorten zijn al gauw zichtbaar, maar voor de wat kleinere soorten zal u misschien wat meer moeite moeten doen!

Waar komt de naam ”Stinzen” vandaan? Klik op de foto voor het antwoord.

Het hazelaarpaadje

Langs dit slingerende paadje komt u langs heel veel hazelaars. Er staan gewone hazelaars en boomhazelaars. De hazelaar is een bekende wilde plant die al in januari bloeit. De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot. Moet je wel even geduld voor hebben, de hazelaar geeft pas vrucht na een jaar of 7 à 10.

Dit paadje is tevens een favoriet plekje voor merels, die het heerlijk vinden om beschut tussen de struiken de gevallen bladeren om te spitten naar eiwitrijke snacks zoals wormen en insecten. Op die manier helpt de merel tegelijkertijd met het luchtig houden van de bodem!

De boomgaard

Als u om u heen kijkt, kunt u hier diverse fruitbomen zien staan.

Naast de bekendere Goudreinet, zijn er ook oudere minder bekende appelrassen aangeplant. De peren zijn allen “Gieser Wildeman” stoofperen. Daarnaast zijn er twee soorten pruimenbomen. Klik op de afbeelding om alle soorten/rassen fruit te ontdekken die hier groeien.

Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt in onze tuin. Wij streven er dan ook naar om zo duurzaam mogelijk te handelen. In de toekomst hopen wij dat wij van onze appels uit eigen tuin de bekende appelmoes met kers kunnen maken!

Het plas-drasgebied

U kijkt hier uit op ons drasgebied, dat een zeer wisselend waterpeil heeft. De bodem is op dit specifieke stuk grond altijd al drassig geweest. Tot zo’n 200 jaar geleden was hier een natuurlijke waterplas, omringd door natte heidegrond. De rest van het terrein is vooral heide geweest. Het is dus goed mogelijk dat deze plas destijds als een natuurlijke drinkwaterplas voor en door dieren is gebruikt, onder andere door schapenherders.

Om deze waterplaats mooi in te laten passen in het huidige ontwerp is gekozen voor een water met een wisselend waterpeil, waardoor dit landschapselement ideaal is voor verschillende soorten weidevogels.

De natuurspeeltuin

In deze natuurlijk aangelegde speeltuin vindt u een zandbak, een wilgenfort, een mini doolhof en andere natuurlijke elementen. Zoals een boom om overheen te klauteren en een wilgenpaadje waar je je in kunt verstoppen. Het leukst is eigenlijk als je je schoenen uittrekt en op je blote voeten op ontdekking uitgaat. Laat je fantasie de vrije loop, terwijl je ouders lekker genieten op het terras!

De moestuin

Welkom in onze hotel moestuin! Een prachtige plek waar wij een ruim assortiment aan groenten, bloemen en kruiden kweken. De kruiden worden niet alleen gebruikt in de keuken, maar zijn ook een plek voor bijen, vlinders en andere insecten. Onze koks kunt u dagelijks vinden in de moestuin om de lekkerste gerechten op uw bord te toveren. Samen met het tuinteam beslissen zij wat er geteeld wordt. Het tuinteam zorgt ervoor dat de moestuin oogstklaar is voor de keuken.

Geef uw ogen de kost in deze prachtige tuin en geniet van Valk versheid op uw bord!

Benieuwd naar hoe wij onze groenten, kruiden en bloemen duurzaam laten groeien? Lees hieronder meer.

De bloeiende border

Bij het achterterras, naast de fitness en het zwembad, treft u een aangelegde bloeiende border aan. Een kleurrijke bloemenborder is een belangrijk onderdeel van een Engelse tuin. De vorm kan strak zijn of juist organisch. De beplanting is opgebouwd van laag naar hoog, zodat alle planten goed te zien zijn.

In deze border treft u soorten aan zoals vlinderplantenstruiken, kattenkruid, verschillende siergrassen, anemonen, asters, weigelia, virginische ereprijs, struikspirea en phlox. Kleurgebruik is een belangrijk aspect in de Engelse border. De border is de moeite waard om te bekijken, neem even de tijd en u zult versteld staan van de prachtige vlinders en andere insecten!

De oeverwand

Aan de overkant van de sloot kijkt u tegen een verhoogde oeverwand aan. Deze is speciaal aangelegd voor vogels die hun nest als het ware ‘graven’ in zachte, steile oeverranden, zoals de oeverzwaluw. Sinds 2022 heeft hier voor het eerst de ijsvogel in de wand gebroed. Een vogel waar je normaal gesproken veel geduld voor nodig moet hebben om hem te kunnen waarnemen. Als u goed kijkt kan u de holletjes van de ijsvogel zien. Hoeveel holletjes telt u?

Een reden dat deze vogels graag in de oevers nestelen, is naast de goede bescherming tegen roofdieren, ook de nabijheid van voedselrijk water. Ijsvogels zijn gek op (kleine) visjes, die hier ruim voldoende te vinden zijn. Oeverzwaluwen eten graag insecten zoals muggen; die komen ’s zomers in grote getalen op het water af.

De ijzerfontein

Deze kleine waterpartij zorgt deels voor het op peil houden van de waterstand in de vijvers. Het grondwater uit de omgeving van Apeldoorn is erg ijzerrijk, wanneer het omhoog gepompt wordt en het in contact met zuurstof komt, gaan de ijzerdeeltjes oxideren waardoor ze een bruine kleur krijgen. Om het water als het ware te zuiveren, heeft deze fontein een laag stroombed gekregen, waar het ijzerhoudende water overheen stroomt, en de ijzerdeeltjes afzet op de kalkrijke bodem. Daarnaast reinigen de vele water- en oeverplanten het water ook sterk. Vooral de gele lis is een super-reiniger!

De kippen

Welkom bij onze kippenweide! Hier lopen onze kippen heerlijk te scharrelen.

De kippen krijgen iedere dag vers voer. Ze lopen bijna de hele dag buiten (tussen 10.00 en 22.00 uur) en scharrelen daar ook naar insecten, wormen en lekkere jonge plantjes. Omdat onze kippen buiten lopen kunnen zij zich goed verzorgen. Niet alleen qua extra voedsel, maar ze nemen ook erg graag een zandbad. Zo wassen ze zich en voorkomen ze parasieten op hun huid.

In de avond slapen de kippen in de kippencaravan. De caravan is helemaal zelfvoorzienend qua elektriciteit door de zonnepanelen op het dak. Het water uit de dakgoot wordt gebuikt voor een watertank buiten de caravan. Hier kunnen de kippen drinken als ze buiten lopen. De eieren van onze dames kunt u iedere ochtend terugvinden op het ontbijtbuffet.

Ook thuis genieten van een vers scharreleitje? U kunt ze bij de receptie kopen in een doosje van 6 of 10 stuks.

Weet jij om de hoeveel uur een kip een ei legt? Klik op het plaatje voor het antwoord!

De varkensweide

In deze weide houden wij vier Bonte Bentheimer varkens. We hebben drie mannetjes (die ‘beren’ worden genoemd) en één vrouwtje (een zeug). De mannetjes worden beren genoemd en de vrouwtjes zeugen. Ze zijn erg nieuwsgierig en speels.

In deze natuurlijke weide ontbreekt het onze varkens aan niks; Ze hebben alle ruimte om vrij te wroeten, hoogteverschillen, bomen en borstels om tegenaan te schuren en een lekkere modderpoel om ’s zomers af te koelen.

Wist u dat?

De bijenstal

U bent aangekomen bij onze bijenstal!

In deze stal wonen honingbijen. Ze vliegen over ons terrein op zoek naar stuifmeel en nectar. Onze bloemenweides zijn een goede bron van voedsel voor ze. Ze bezoeken ook veel andere planten en bomen op ons terrein. Zoals bloeiende wilgen of klimop. Onze imker woont in de buurt en zorgt goed voor ze. Wij voorzien de bijen van voedsel en als tegenprestatie ontvangen wij een deel van de honing. U vindt deze honing terug bij ons ontbijtbuffet en u ontvangt een potje honing bij een overnachting in één van onze eco kamers.

Wilt u weten hoe onze honing wordt gemaakt? Klik dan op onderstaande afbeelding!

Het elzenpaadje

Langs dit paadje vindt u enkele elzen. De els is een zeer snel groeiende boom die vooral voorkomt op natte gronden. Hij kan er goed tegen om in het water te staan. Hij groeit dan ook makkelijk langs slootkanten.

In dit bosje heeft u grote kans om een roofvogel te spotten. De buizerd is hier een zeer frequente gast. Hij wordt vaak achternagezeten door eksters, kijk maar eens goed om u heen. In de wilde begroeiing bevinden zich schuilplaatsen voor veel dieren zoals konijnen, hazen, egels, padden en kikkers. De begroeiing hier is wat wilder. U treft er brandnetel, zevenblad, braam, Europese berenklauw en zevenblad. Niet voor iedereen een plant die je graag in de tuin zou willen hebben. Toch zijn ze zelfs allemaal eetbaar en beschikken ze over geneeskrachtige eigenschappen!

 

De bloemenweides

De vijvers

In de vijvers groeien diverse waterplanten zoals de gele lis, lisdodde en riet. Als u heel erg veel geluk heeft dan is de ijsvogel zichtbaar. Hij vliegt regelmatig door onze tuin, maar is lastig te spotten. Ziet u een blauwe flits voorbijkomen in uw ooghoek? Dan heeft u hem gezien. Een prachtig moment!

De bomen en struiken rondom de vijvers stellen de vogels erg op prijs. Deze bieden beschutting en dienen als uitvalsbasis bij het vissen. Ze zitten dan vaak stil op een laaghangende tak boven het water te loeren naar visjes. Ook zwemmen er meerkoeten, waterhoentjes en eenden door de sloten en vijvers. Hoeveel eenden tel jij?

De vijvers zijn niet alleen de thuisbasis van de vogels en eenden, maar hebben ook een duurzame functie. Benieuwd? Lees hieronder meer!

Het wilgenpad

Als u langs de vijvers loopt komt u langs diverse rode en gele wilgen. De karakteristieke bomen zijn veel te vinden langs sloten en waterkanten. De wilg is een goede plek voor vogels en andere dieren die op zoek zijn naar beschutting of een plek om te broeden.

Wilgen zijn ook voor insecten een belangrijke leverancier voor stuifmeel, omdat ze bloeien in het vroege voorjaar. Onze honingbijen zijn bijvoorbeeld ook afhankelijk van onze bloeiende wilgen. Hoeveel wilgen tel jij?

Welkom!
De eikenlaan
Stinzenplanten
Het hazelaarpaadje
De boomgaard
Het plas-drasgebied
De natuurspeeltuin
De moestuin
De bloeiende border
De oeverwand
De ijzerfontein
De kippen
De varkensweide
De bijenstal
Het elzenpaadje
De bloemenweides
De vijvers
Het wilgenpad